Zondag 15 maart 15.00 uur lezing over de “Witjes”

In 2020 is het 325 jaar geleden dat de later fameuze schilder Jacob de Wit werd geboren in de Amsterdamse Jordaan. Huis Singraven organiseert samen met Stichting Jacob de Wit 2020 een bijzondere lezing over schilder Jacob de Wit (1695-1754). Hij beschikte over zo’n bijzonder teken- en schilder talent dat hij uitgroeide tot de best betaalde schilder van Nederland in de achttiende eeuw.  Hij was verantwoordelijk voor vele indrukwekkende schilderijen, tekeningen, plafonds, mantelstukken, deurpanelen maar ook toneeldecors. Dankzij zijn faam verbasterde zijn naam tot een begrip en zelfstandig naamwoord: de ‘Witjes’, als benaming voor zijn schilderingen in grijs, de grisailles die zo bedrieglijk echt op beeldhouwwerk lijken. Veel van Jacobs Witjes zijn van hun oorspronkelijk plek verdwenen. In Huis Singraven bevinden zich ook een aantal Witjes maar zijn deze ook van Jacob?

“Witje” in de salon in Huis Singraven

Exclusief voor Huis Singraven wordt een lezing georganiseerd door stichting Jacob de Wit 2020, gegeven door de initiatiefnemer van de stichting, kunst- en architectuurhistoricus Henk Atze Dijkstra. Hij vertelt over hoe Jacob zijn Witjes zo bewonderenswaardig maakte dat veel schilders hem gingen kopiëren ruim 150 jaar na zijn dood, waarom de Witjes op veel buitenplaatsen zijn te vinden en hoe de zoektocht naar de verdwenen werken dankzij veel tips tot bijzondere ontdekkingen heeft geleid.   

De stichting Jacob de Wit 2020 heeft in de afgelopen jaren naar vele verdwenen en vergeten werken van Jacob gezocht en zal eind 2020 aan het publiek in de Amstelkerk te Amsterdam de verschillende vondsten gaan tonen en het publiek meenemen op zoek naar de Ware Jacob die in bijzondere panden nog te ontdekken is.

Aanvang lezing 15.00 uur. Vanaf 14.30 uur is het Huis open voor een kopje koffie. Toegangsprijs € 12,50 (incl. koffie). Graag vooraf aanmelden bij beheerder@singraven.nl of tel: 0541-351906