Gebouwen

Huis Singraven

Dit indrukwekkende huis met neoclassicistische voorgevel en een toren ligt in een lus van de Dinkel. Het is omgeven door een prachtig park, aan het einde van een lange kaarsrechte eikenlaan. De laatste bewoner, W.F.J. Laan (1891-1966), vergaarde een unieke kunst-, antiek- en meubelcollectie. Uit deze verzameling stelde hij het cultuurhistorisch waardevolle 18e eeuwse interieur van Huis Singraven samen. Het Huis is onder begeleiding van een gids te bezoeken. De centrale hal wordt tegenwoordig onder meer gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen.

Koetshuis

Achter Huis Singraven ligt een fraai 19e eeuws koetshuis. De voormalige bestemming van dit gebouw voor rijtuigen, paarden e.d. is nog goed herkenbaar. Tegenwoordig is deze gerenoveerde ruimte beschikbaar voor trouwpartijen, recepties en andere feestelijke evenementen. Reservering van het Koetshuis loopt via Restaurant de Watermolen.

Watermolen

De watermolen van Singraven, die al vermeld wordt in 1448, ligt prachtig aan de Dinkel en inspireerde onder meer de beroemde 17e eeuwse schilders Jacob Ruysdael en Meindert Hobbema. De watermolen is uniek vanwege zijn drie raderen, namelijk voor een oliemolen (niet meer in bedrijf), een korenmolen en een zaagmolen. Korenmolen en zaagmolen zijn nog in bedrijf en te bezichtigen. Bij de demonstratie van het mechaniek is het gedreun van de molens spectaculair!

Links naast de watermolen ligt het bekende restaurant “De Watermolen” met terrassen aan voor- en achterzijde. Hier is het prima toeven met een hapje of een drankje. Meer informatie over het restaurant is te vinden op www.watermolen-singraven.nl

Andere gebouwen

Gebouwen die behoren tot Landgoed Singraven zijn herkenbaar aan de luiken die geschilderd zijn in het patroon en de kleuren die horen bij het landgoed.
Enkele van dergelijke – maar niet te bezichtigen – gebouwen zijn:

  • de twee poortwachtershuisjes aan het begin van de Kasteellaan
  • erve Ellenboer bij de ingang van het landgoed vanuit Denekamp
  • erve Loman aan de Molendijk halverwege richting de watermolen
  • de molenaarshuisjes naast restaurant De Watermolen
  • de dorsloods, direct verbonden met de watermolen