Waterkrachtvijzel

Werd er heel vroeger met behulp van de watermolen hout gezaagd en graan gemalen, levert nu hetzelfde water stroom voor heel veel huishoudens op het landgoed. Door het plaatsen van een visvriendelijke waterkrachtcentrale, zijn we in staat om maar liefst 280MWh te gaan leveren op jaarbasis.

De historische stuw blijft intact met schuiven en ook de watermolen blijft intact, zodat de authentieke uitstraling behouden blijft. De nieuwe moderne vijzelgenerator is een stukje verderop geplaatst.

Aan de nieuwe vijzel is een generator gekoppeld die 55 kilowatt stroom continu opwekt. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 3000 kW. Met de opbrengst kunnen we dus maar liefst 80 huishoudens voorzien van elektriciteit!

In werking sinds 2021

In 2021 werd op Singraven de compacte vijzel-aangedreven waterkrachtcentrale in werking gesteld. Deze haalt zijn energie uit rivier de Dinkel en zorgt voor groene stroom. De Coöperatie Duurzaam Singraven is speciaal voor dit waterkrachtproject opgericht. Maar er zijn meer stakeholders bij betrokken zoals het Waterschap en landgoed Singraven zelf.

Return on Investment

Voor Spaans Babcock is dit de eerste waterkrachtcentrale, die ze hebben gebouwd van zijn soort in Nederland. Het bouwen van vijzels is de specialiteit van dit bedrijf, maar hierbij is het ook belangrijk om garanties te kunnen geven omtrent levensduur, opbrengst en rendement.

Op basis van de historische gegevens is er berekend dat deze installatie zo’n 280 MWh kan gaan leveren op jaarbasis. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 80 huishoudens. Kijkend naar dit vermogen en de afmetingen van de installatie, is dit een best hoge opbrengst.