De historie

Het Huis op landgoed Singraven heeft een rijke historie. In 1381 wordt het landgoed voor het eerst genoemd als agrarische boerenhofstede ‘ Hof ten Singraven’, in eigendom van de bisschop van Utrecht. In de eeuwen daarna was het landgoed opeenvolgend in bezit van verschillende families, totdat het begin 20e eeuw gekocht werd door de vader van de heer Willem Frederik Jan Laan. Deze Willem Laan werd eigenaar en de laatste bewoner van Huis Singraven.

Willem Laan gaf opdracht voor diverse forse verbouwingen en restauraties, waaronder het aanbrengen van een neoclassicistische voorgevel. Voorts vergaarde hij, zolang hij het Huis bewoonde, een enorme kunst- en antiekcollectie. In 1956 verkocht Laan het landgoed aan Stichting Edwina van Heek, terwijl hij er tot zijn dood in 1966 kon blijven wonen. Verkoopvoorwaarde was wel dat het landgoed zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat behouden moest blijven.

Het Huis bevat stijlkamers in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl alsmede een uitzonderlijke kunst- en antiekcollectie.

Rondleiding door het huis

De open rondleidingen van donderdag 20 juni en zaterdag 22 juni worden verplaatst naar de ochtend van 10.30-13.00 uur vanwege huwelijken ’s middags.

Tijdens het seizoen (vanaf Pasen t/m oktober) verzorgen wij iedere dinsdagmiddag, woensdagmiddag, donderdagmiddag en zaterdagmiddag doorlopende rondleidingen van 13.00 tot en met 15.30 uur.

In het naseizoen (november tot Pasen) verzorgen wij iedere zaterdagmiddag doorlopende rondleidingen van 13.30 tot en met 15.30 uur.

Het hoofdhek staat vanaf 13.00 uur open. U loopt op de splitsing naar rechts, naar de toren van het Huis. Hier koopt u de kaarten voor de rondleiding en kunt u zich aanmelden. De rondleiding vindt plaats onder begeleiding van een gids.

Tip: Op zaterdag kunnen de tijden voor de rondleidingen veranderen vanwege een huwelijk, bekijk 3 dagen voor uw bezoek nog even de website om de laatste informatie te krijgen.

Belangrijke informatie voor een bezoek aan Huis Singraven

De kosten zijn € 10,– inclusief het bezoek aan het park. De kaarten kunt u kopen bij de toren.

Reserveren is alleen mogelijk voor groepen vanaf 10 personen en uitsluitend op aanvraag.

Er is een pinautomaat aanwezig.

Helaas is het Huis niet rolstoel toegankelijk.

Huis Singraven, landgoed Singraven, natuurwandeling, historie singraven, kunstcollectie

Galerij